Ce este Wing Tsun Kung Fu?
Wing Tsun-ul este dezvoltarea propriei persoane. Wing Tsun Kung Fu nu este violent: instructorii de Wing Tsun Kung Fu sunt impotriva oricarei forme de violenta. Wing Tsun Kung Fu este folosit numai in autoaparare.
Wing Tsun Kung Fu este distractiv:
Cunostintele sunt transmise intr-un mod prietenos si intr-o atmosfera relaxanta.
Wing Tsun Kung Fu este intensiv si adaptabil:
Tehnicile de autoaparare sunt invatate printr-un antrenamment regulat si concentrat. Wing Tsun Kung Fu se bazeaza pe tehnici unice care pot fi invatate doar prin practca intensa si multa determinare. Miscarile continue si viteza rapida sunt combinate pentru a forma un nou si puternic intreg. Antrenamentul sistematic iti dezvolta conditia fizica si iti mareste flexibilitatea psihicului. Wing Tsun Kung Fu se constrieste pe potentialul fiecarui student. Nu forta fizica si rezistenta sunt necesare pentru Wing Tsun Kung Fu, ci vointa de a-ti lasa corpul sa raspunda pentru a-ti conoaste mai bine puterea. Wing Tsun Kung Fu iti ofera sansa de a-ti cunoaste mai bine corpul si iti da mai multa incredere in tine. Wing Tsun Kung Fu este o tehnica de autoaparare necompromitatoare. Ea absoarbe puterea adversarului, transformand-o in propia putere. Procesul este similar cu un joc de sah. Jucatorul este una cu piesele de joc stiind automat care este miscarea urmatoare, luand in considerare actiunile oponentului. Luptatorul de Wing Tsun Kung Fu este la fel: in timpul luptei sunt folosite imediat reflexele.
AUTOAPARARE FIZICA - PRIMUL NIVEL AL WING TSUN-ULUI:
-trebuie sa iti protejezi corpul de atacurile adversarului si sa castigi confruntarea - anumite axiome si formule sunt combinate cu anumite miscari (forme, Chi-Sao etc) pentru a creea miscarile necesare de aparare impotriva atacului.
TACTICI SI STRATEGII - AL DOI-LEA NIVEL:
-aici sunt folosite aceleasi formule din primul nivel pentru a dezvolta strategii care sa ne ajute in viata de zi cu zi; -pe scurt nivelul mediu ne invata cum sa ne folosim inteligenta ca sa supravietuim in societate si pentru a-i domina pe ceilalti; -al doi-lea nivel ne ajuta sa ne dezvoltam personalitatea si sa o separam de "falsa personalitate".
IMPLINIREA DE SINE - AL TREI-LEA NIVEL SI CEL MAI INALT:
-acesta este nivelul maestrilor; -nu are nici o legatura cu puterea fizica sau cu succesul in afaceri. 'Cu ce il ajuta pe un om sa domine intreg universul daca isi pierde sufletul?' -in al trei-lea nivel obiectul de studiu este esenta noastra, scopul nostru real;-aici nu trebuie sa ii eliminam pe ceilalti, ci pe noi insine (invidie, frustrare, egoim, egocentrism, obiceiuri proaste etc.); -incercam prin abolirea acestora sa ne transformam in oameni mai buni, mai pasnici;-prin transformarea noastra lumea va deveni un loc mai bun; -la inceput adeptii Wing Tsun Kung Fu luptau pentru dezvoltarea tuturor celor trei nivele in acelasi timp, dar odata cu trecerea timpului, arta a fost predata la din ce in ce mai putini oameni sofisticati care intelegeau doar aspectul fizic si astfel Wing Tsun Kung Fu s-a impartit in trei nivele; -majoritatea scolilor sunt constiente doar de primul nivel si nu au facut cunostinta niciodata cu celelate doua, chiar negandu-le existenta; -defapt, intr-un mod ingenios, aceleasi axiome si principii de comportament sunt firul ce uneste cele trei nivele, aducand cele mai mari si durabile beneficii la nivelul al trei-lea.
Cu greu gasesti o alta arta martiala cu asa origine si istorie fascinanta ca WingTsun Kung Fu. Aceasta arta este una din putinele arte martiale concepute de o femeie. Cercetarile intensive, in special ale lui GGM Leung Ting, au demonstrat ca povestile despre fondatoarea acestui stil, Ng Mui si eleva ei Yim Wing Tsun nu corespund cu datele istorice. Persoanele si datele istorice sunt amestecate cu traditia, agitatia politica si simbolismul asiatic. Cu toate acestea, legenda continua sa ne fascineze.
Manastirea Shaolinilor, cu mai bine de 250 de ani in urma, pe timpul Imparatului Yung Cheng (1723-1736) din Dinastia Ching
A fost un incendiu la manastirea Siu Lam pe cand era sub asediul soldatilor guvernului Manchu. Incidentul a dat nastere la doua povestiri diferite, care au fost transmise din generatie in generatie in doua grupuri de oameni din China. Una din ele, spusa in societatile secrete, relateaza ca asediul manastirii a fost ordonat de marii ofiteri ai guvernului Manchu, printere care se numarau: Chan Man Yiu, Wong Chun May si Cheung King Chow. Incendiul a fost executat de un om din interior, Ma Ning Yee, care s-a razbunat astfel pentru faptul ca a fost dat afara din manastire. Istoria ne spune ca singurii supravietuitori ai incendiului au fost cinci calugari care mai tarziu au creat organizatii secrete ce lucrau pentru Dinastia Ching. Cealalta poveste care este transmisa in cercurile de arte martiale din China de Sud, dezvaluie evenimente diferite, cu exceptia incendiului. Se spune ca numarul supravietuitorilor depasteste cinci si ca numele lor difera de asemenea. Totodata se spune ca in timpul incendiului, marea majoritate a calugarilor si discipolilor care erau talentati in arte martiale au fost fie asasinati, fie arsi. Printre supravietuitori se numarau si cei Cinci Intelepti, liderii celor cinci sisteme Siu Lam, care erau: calugarita Ng Mui, maestrul Pak Mei, maestrul Fung To Tak si maestrul Miu Hin si discipolii lor: Hung Hay Kwun, Fong Sai Yuk si Luk Ah Choy care s-au despartit si s-au ascuns. Unul din cei Cinci Intelepti ai manastirii Siu Lam si anume maestrul staret Chi Shin, care detinea cel mai mare numar de discipoli din manastire inainte de incendiu, i-a condus in lupta cu soldatii Manchu. Prin urmare el si discipolii lui favoriti: Hung Hay Kwun, Tung Chin Kun, Tse Ah Fook, erau urmariti de guvern. Pentru a nu fi prinsi, maestrul le-a ordonat discipolilor sa se desparta, dupa care el s-a deghizat in bucatarul de la "Barca Rosie".
Ng Mui creeaza un nou sistem de lupta
Ng Mui a fost singura femeie din manastirea Siu Lam si era cea mai in varsta dintre cei Cinci Intelepti. Era mai toleranta in privinta guvernului Manchu decat ceilalti calugari si irascibilii lor discipoli. Ea a pornit intr-o calatorie prin tara, dupa ce a avut loc incendiul, determinata sa nu mai aiba vreo legatura cu treburile mondene. Primul loc unde a poposit a fost templul "Cocorului Alb" din muntii Chai Ha. Acolo s-a concentrat pe budismul Zen, o secta a budismului original creat de Bodhidharma in timpul Dinastiilor de Nord si de Sud, si bineinteles asupra artelor martiale. Ea, la fel ca si ceilalti supravietuitori ai incendiului, nu a uitat niciodata prin ce experiente a fost fortata sa treaca de guvernul Manchu. Pe langa acestea, mai avea o grija: sa nu fie prinsa de guvern si de tradatorii din manastire. Trebuia sa gasesca o metoda prin care sa se apere de abilii tradatori ai templului Siu Lam. Stia ca ii poate invinge, deoarece in ultimii ani a reusit sa stapaneasca toate tehnicile Shaolin Kung-Fu. Cei care o ingrijorau pe fosta calugarita, erau tinerii care o depaseau in forta. Singura cale era sa creeze un stil nou care sa depasesca tehinicile Shaolin. Dar cum? Ce? Acestea erau intrebarile ei la timpul respectiv. Raspunsul ei a venit in ziua cand a fost martora la o lupta intre o vulpe si un cocor. Vulpea ataca cocorul cu labele, iar acesta se apara cu una din aripi si in acelasi timp lansa atacuri cu ciocul. Lupta a continuat sub observatia lui Ng Mui. Aceasta lupta a fost inspiratia necesara intemeierii unui nou sistem de lupta.
Calugarita shaolin si eleva ei
Ng Mui si Yim Wing Tsun o nativa din provincia Kwangtung, care dupa moartea mamei sale locuia cu tatal ei Yim Yee, tot un discipol al manastirii Siu Lam, au facut cunostinta intamplator. De la o varsta frageda a fost promisa lui Leung Bok Chau, un negustor din provincia Fukien. Yim Yee, invatand cateva tehnici la manastire, era pregatit sa sustina o cauza justitiara daca cumva aparea o oportunitate. Aceasta a sosit si astfel a fost implicat intr-un proces, dar a reusit sa scape, fugind impreuna cu fiica lui in muntii Tai Leung. Cu trecerea timpului. Yim Wing Tsun a devenit o tanara foarte apreciata pentru aspectul ei fizic si astfel problemele nu au incetat sa apara. Wong, un smecheras din provincie, s-a indragostit de frumoasa Wing Tsun si a cerut-o in casatorie, spunandu-i ca daca refuza o va obliga. Tatal ei, acum batran, nu putea face nimic pentru ea. Intre timp Ng Mui, care statea la templul Cocorului Alb, obisnuia sa coboare in sat pentru a-si face cumparaturile necesare. De fiecare data cand trecea pe langa magazinul lui Yim, obisnuia sa cumpere de acolo, devenind astfel prieteni. Intr-una din zile, cand veni la magazin, observa ca se petrece ceva ciudat cu tatal si fiica. Le-a ceru sa ii explice ce se intampla. Necazul familiei trezi in Ng Mui spiritul justitiar si se hotari sa ii ajute, dar nu prin invingerea lui Wong, deoarece nu vroia sa isi dezvaluie identitatea. A luat-o pe Yim la ea si a invatat-o artele martiale. Intr-o zi Ng Mui i-a spus lui Yim ca acum stapaneste sistemul Kung-Fu si ca poate sa plece inapoi la tatal ei si sa-l invinga pe Wong. Aceasta s-a intors la tatal ei si l-a provocat pe Wong la lupta. Acesta a acceptat bucuros, fiind sigur ca o va invinge si astfel o va castiga de sotie. Sfarsitul a fost contrar a ceea ce credea Wong. Yim l-a infrant foarte repede si astfel si-a castigat libertatea. Ng Mui a plecat intr-o calatorie prin tara, dar nu inainte de a-i aminti lui Yim sa nu spuna nimik despre identitatea ei si despre sistemul ce a invatat-o, avand grija sa aleaga un successor demn de acest sistem.
De la Yim Wing Tsun la Wong Wah Bo
Wing Tsun s-a casatorit cu logodnicul ei Leung Bok Chau si l-a invatat pe acesta noul sisitemul de lupta al lui Ng Mui. Acesta a denumit stilul "Wing Tsun Kuen" dupa sotia lui. Mai tarziu Leung Bok Chau l-a invatat tehnicile Wing Tsun-ului pe Leung Lan Kwai, un tanar osteolog.
Wong Wah Bo si Leung Yee Tei
Printr-o intamplare fericita, Leung Kwai a transmis mai departe cunostintele sale despre Wing Tsun lui Wong Wah, un actor. Leung Lan Kwai nu intentiona sa ia nici un discipol, dar caracterul si simtul justitiei al lui Wong Wah l-au convins. Maestrul Chi Shin, care a scapat din asediul manastirii Siu Lam, s-a deghizat ca bucatar la "Red Junk", pentru a nu fi arestat. A incercat sa mentina totul in secret, dar intr-un final si-a dezvaluit identitatea catorva oameni de incredere, care s-au unit si au incercat sa-l protejeze de guvern. Maestrul i-a invatat sistemul Siu Lam, pentru a-i pregati. Printre discipolii lui Chi Shin se gasea si un anume Leung Yee Tei, care era de meserie marinar. Maestrul Chi Shin era un expert in "Six-and-a-half-Point Pole Techniques" (bastonul lung) si l-a invatat si pe Leung Yee Tei. Deoarece Leung Yee Tei si Wong Wah Bo lucrau amandoi la Barca Rosie si isi admirau unul altuia tehnicile de lupta, au ajuns sa se instruiasca unul pe celalalt. Astfel a luat nastere un nou stil de exersare a bastonului lung: Chi-Kwun.
Leung Jan, regele Wing Tsun-ului
Leung Jan a fost provocat de nenumarate ori dar nu a fost infrant niciodata. La o varsta inaintata, Leung Yee Tei l-a luat ca discipol pe Leung Jan, un faimos doctor in medicina traditionala din provincia Kwangtung. Era foarte bun in meseria lui. In timpul liber ii placea atat sa citeasca cat si sa practice artele martiale. Nu ii placeau sistemele care implicau puterea fizica si forta bruta. Ii placeau acelea care se bazau pe abilitate si intelepciune, avand o infatisare simpla in acelasi timp. Cu timpul, datorita talentului lui, Leung Jan a castigat titlul de Rege al Wing Tsun-ului. Faima lui i-a adus multe provocari, castigandu-le pe toate.
Wah "Omul de Lemn", Leung Tsun si Wah "Schimbatorul de Bani"
Leung Jan, datorita interesului imens pentru artele martiale, a adoptat cativa discipoli, printre care se numarau si cei doi fii ai sai: Leung Tsun si Leung Bik, pe care ii antrena in fiecare zi dupa ce isi inchidea farmacia. Printre discipolii sai se numara si un anume Wah "Omul de Lemn". Langa farmacia lui Leung Jan era o casa de schimb valutar condusa de Chan Wah Shun, zis si Wah "Schimbatorul de Bani". Acesta isi dorea de mult timp sa invete Kung-Fu. Il admira pe Leung Jan si ar fi vrut sa il accepte ca discipol. In fiecare seara dupa ce linistea domnea pe strazi, obisnuia sa traga cu ochiul, printr-o crapatura din usa, la antrenamentul lui Leung Jan. Odata cu trecerea timpului era tot mai incantat de tehnicile lui Leung Jan, crescandu-i si dorinta de a invata de la acesta. Si-a luat inima in dinti si a mers la Leung Jan pentru a-l ruga sa il invete Wing Tsun, dar acesta l-a refuzat. Intr-o zi, cand Leung Jan era plecat, Wah "Omul de Lemn" a adus la farmacie un om deosebit de puternic. Singurul care se afla acolo era fiul mai mare a lui Leung Jan, Leung Tsun. Omul acela era de fapt Wah "Schimbatorul de Bani", care invata de mult timp pe ascuns Wing Tsun, prin crapatura usii. Leung Tsun a sugerat o lupta cu intrusul, pentru a-i testa nivelul. Leung Tsun nu s-a antrenat atat de intens ca si Wah "Schimbatorul de Bani". Acest lucru a avut ca rezultat infrangerea lui.
Wah "Schimbatorul de Bani" este acceptat ca discipol de Leung Jan
In aceeasi seara, Leung Jan a fost informat de cele petrecute in ziua respectiva. Leung Jan l-a interogat pe Wah "Omul de Lemn" despre cum a invatat prietenul lui, Wah "Schimbatorul de Bani" Kung Fu. Raspunsul acestuia l-a surprins. A trimis dupa Wah "Schimbatorul de Bani". Wah se temea ca nu cumva maestrul sa ii pedepsesca prietenul si l-a sfatuit pe acesta sa plece in satul lui natal in loc sa se prezinte la Leung Jan. Cand Wah s-a intors fara prietenul lui, Leung Jan a vrut sa stie de ce. Cand a auzit motivul si-a dat seama ca discipolul sau l-a inteles gresit. I-a explicat ca de fapt el vroia sa il testeze pe acesta, sa vada ce bagaj de cunostinte detinea si cat de talentat era. Wah, coplesit de bucurie, s-a indraptat grabit catre casa lui Wah "Schimbatorul de Bani" si l-a adus in fata maestrului sau. Dupa ce l-a observat cu atentie, Leung Jan l-a adoptat ca discipol.
Chan Wah Shun, primul instuctor al lui Yip Man
Datorita perseverentei si determinarii, Wah "Schimbatorul de Bani" invata foarte repede Wing Tsun. Lucrul acesta i-a adus faima si in curad oficialii guvernului Manchu au pus ochii pe el. Acesta a fost invitat sa ocupe un post de instructor sef in armata, dar a refuzat, spunand ca el nu priveste predarea Wing Tsun-ului ca pe o profesie. Pe cand avea 36 de ani, avea deja 16 discipoli, printre care si fiul sau Chan Yiu Min. Acesta, fiind singur la parinti, era foarte rasfatat de acestia, facea doar ce vroia si ajungea deseori in conflicte cu delicventii din oras, spre marea suparare a tatalui sau. Din acest motiv tatal sau nu l-a invatat cele mai avansate tehnici, in schimb i le-a predat nurorii sale. Ca urmare aceasta era mai buna decat Chan Yiu Min. Totusi, el stapanea foart bine tehnica Six-and-a-half Point Long Pole (bastonul lung). In urma turneului Celor 7 Provincii, a castigat titlul de "Regele Bastonului Lung al celor 7 Provincii". Trofeul, un baston memorial, l-a asezat la poarta gimnaziului sau, creat cativa ani mai tarziu. Dintre discipolii lui Wah "Schimbatorul de Bani", cel mai talentat era Ng Chung So, care a invatat de la el toate tehnicile si care l-a asistat pana la moarte. Pe cand avea 70 de ani, a inchiriat templul clanului Yip pentru a preda Wing Tsun Kung-Fu. Aici si-a adoptat cel de-al 16-lea discipol, si ultimul, care avea 13 ani. Acesta era destinat sa mosteneasca Sistemul Wing Tsun si sa il transmita in toate colturile lumii. La moartea sa, l-a lasat in grija celui de-al 2-lea discipol al sau, Ng Chung So. Dupa moartea lui Wah, a aparut o perioada de declin in transmiterea Wing Tsun-ului. Nici unul dintre discipolii sai, in afara de ultimul, Yip, nu se mai preocupa de Wing Tsun. Cand acesta a ajuns la varsta de 16 ani, Wing Tsun-ul a reinviat. Acea perioada a devenit Epoca de Aur a Wing Tsun-ului. Yip a devenit cel mai cunoscut maestru de Wing Tsun: Yip Man - Marele Maestru al Wing Tsun Kung Fu .